Pierniczki bezglutenowe

    (14)

    Pierniczki, którymi można się delektować nie tylko w Święta. Nie zawierają glutenu ani nabiału. Podawać z kubkiem gorącej herbaty.


    Zrobione przez 9 osób

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 3 jajka
    • 250 g mielonych migdałów
    • 250 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 70 g zmielonych orzechów laskowych
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 100 g mieszanej skórki kandyzowanej
    • okrągłego jadalnego papieru ryżowego o średnicy 70 mm
    • ciemna lub mleczna czekolada, albo cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Jaja wymieszać z migdałami, cukrem, cukrem waniliowym, orzechami, goździkami, cynamonem i skórką kandyzowaną.
    2. Formować z ciasta kulki, układać na papierze ryżowym i spłaszczać od góry. Całe "ciastko" nie powinno być wyższe niż 1,5 cm.
    3. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając przestrzeń między ciastkami.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka przez 15-20 minut, aż się lekko przyrumienią z wierzchu. Dekorować ulubioną polewą.

    Jadalny papier ryżowy

    można kupić w supermarketach w dziale z żywnością orientalną albo w specjalnych sklepach, a także w sklepach internetowych.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (14)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis