Glazurowana marchewka

    (6)

    Prosty i pyszny dodatek do dań, który wspaniale komponuje się z pieczenią, kotletami i gulaszami. Można użyć małych, mini-marchewek i udekorować posiekanymi świeżymi ziołami.


    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 30 g masła
    • 1 łyżeczka cukru
    • 60 ml wody
    • sól
    • 300 g marchewek, obranych i pokrojonych na grube plastry
    • grubo posiekana natka pietruszki (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Na patelni stopić masło na średnim ogniu. Dodać cukier, mieszać przez minutę i pozwolić, aby się skarmelizował. Dodać wodę i odrobinę soli.
    2. Dodać marchew i podsmażać przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli woda za szybko wyparuje - dodać nieco więcej.
    3. Marchewki są gotowe kiedy są miękkie (al dente), a w patelni nie zostało już prawie wody. Przed podaniem posypać natkę pietruszki.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)