Migdałowe serduszka

    Migdałowe serduszka

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te bezglutenowe ciasteczka są nie tylko pyszne, ale także bardzo proste. Mogą być świetnymi podarkami na Walentynki.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 15 g masła
    • 2 białka
    • 250 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • 1 kopiata łyżka kakao
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • kilka kropel aromatu rumowego
    • 250 g mielonych migdałów
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki drobno zmielonych migdałów
    • Polewa
    • 150 g cukru pudru
    • 100 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Stopić masło i odstawić.
    3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać do nich cukier, aromat waniliowy i sól. Wmieszać masło, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy.
    4. 250 g mielonych migdałów dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto powinno być dość gęste.
    5. 2 łyżki mielonych migdałów wysypać na powierzchnię, na której będzie wałkowane ciasto.
    6. Położyć ciasto na tej powierzchni, przykryć folią spożywczą, a następnie rozwałkować do grubości 1 cm. Zdjąć folię i wykroić z ciasta serduszka. UWAGA: jeśli ciasto jest bardzo kleiste trzeba do niego wmieszać więcej migdałów.
    7. Przełożyć serduszka na blachę do pieczenia, pozostawiając miejsce między nimi, bo będą rosnąć. Piec przez 15 minut.
    8. W międzyczasie zagotować wodę wymieszaną z cukrem pudrem. Posmarować ciastka polewą od razu po wyjęciu z piekarnika. Odstawić, aby ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis