Kluski drożdżowe

    Kluski drożdżowe

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te kluski są nieco czasochłonne, ale rezultat jest tego wart. Kluski drożdżowe nadziewane dżemem śliwkowym, posypane cukrem pudrem i makiem, a na koniec polane stopionym masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g mąki pszennej
    • 10 g świeżych drożdży lub 1/2 (7g) opakowania aktywnych suchych drożdży
    • 25 g masła, stopionego
    • 4 łyżki ciepłego mleka
    • 1 łyżka cukru
    • 1 żółtko
    • sól
    • 100 g dżemu śliwkowego
    • mielony cynamon
    • kilka kropel rumu
    • 50 g maku
    • cukier puder do posypania
    • 50 g masła
    • stopione masło do polania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz.25min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Do miski wsypać mąkę i zrobić w środku zagłębienie.
    2. W małej miseczce wymieszać dobrze ciepłe mleko z cukrem i drożdżami. Wlać do zagłębienia w mące. Dodać sól, żółtko i 25 g masła. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
    3. W międzyczasie wymieszać dżem śliwkowy z rumem i cynamonem. Odstawić.
    4. Podzielić ciasto na 12 części. Każdy kawałek lekko spłaszczyć dłonią. Nałożyć po łyżeczce dżemu i zawinąć ciasto wkoło nadzienia, formując pyzę. Układać na powierzchni posypanej mąkę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut, aby wyrosły.
    5. W dwóch garnkach zagotować osoloną wodę i wrzucić pyzy do gotującej wody. Przykryć garnki i doprowadzić wodę do ponownego wrzenia. Obrócić kluski i zmniejszyć ogień. Gotować przez 12 minut w delikatnie gotującej wodzie.
    6. Nakłuć pyzę widelcem, aby sprawdzić, czy jest ugotowana.Jeśli ciasto nie klei się do widelca, pyza jest gotowa. Wyjąć kluski z wody łyżką cedzakową i dobrze odsączyć. Posypać cukrem pudrem i makiem, a następnie polać stopionym masłem.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis