Niemieckie ciasto drożdżowe Stollen

    Niemieckie ciasto drożdżowe Stollen

    4polubienia
    3godz.30min.


    Zrobione przez 7 osób

    To przepis na Stollen tradycyjne niemieckie słodkie, drożdżowe ciasto z bakaliami, które doskonale pasuje na Boże Narodzenie. Podawać pokrojone w grube plastry do herbaty lub kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 kg mąki pszennej
    • 2 (7g) opakowania aktywnych suchych drożdży
    • 200 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • ciepłe mleko (ile będzie trzeba)
    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 6 jajek
    • 100 g cukru
    • 500 g mielonych migdałów
    • 250 g rodzynek
    • 250 g suszonych porzeczek
    • 500 g mieszanej skórki kandyzowanej
    • skórka starta z 1 cytryny
    • stopione masło do posmarowania
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Mąkę wymieszać z drożdżami, 200 g cukru, solą i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić.
    2. W osobnej misce zmiksować masło z jajkami i pozostałym cukrem na puszystą masę.
    3. Wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić na ciągnące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 do 1,5 godziny aby wyrosło.
    4. Chwilę wyrabiać i uformować bochenek. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut aby znów wyrosło.
    5. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 C. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę, lub do czasu gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    6. Kiedy ciasto jest jeszcze gorące posmarować stopionym masłem. Kiedy ostygnie obficie posypać cukrem pudrem.

    Note

    Dwa opakowania aktywnych suchych drożdży po 7g każde równa się 4,5 łyżeczkom suchych drożdży.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis