Drożdżówki cynamonowe

    Drożdżówki cynamonowe

    13polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te pyszne drożdżówki z cynamonem są specjalnością Hamburga. Cudownie lekkie ciasto drożdżowe z niesamowitym nadzieniem z masła, cukru i cynamonu.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 2 (7g) opakowania aktywnych suchych drożdży
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 500 g mąki pszennej
    • 75 g cukru
    • 75 g masła o temperaturze pokojowej
    • szczypta soli
    • Nadzienie
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g cukru
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Drożdże wymieszać z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aby powstała piana.
    2. Dodać mąkę, cukier, masło i sól, i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut aby wyrosło.
    3. Ponownie wyrobić ciasto i rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, tworząc prostokąt o wymiarach około 70x30 cm.
    4. Przygotować nadzienie: wymieszać masło z cukrem i cynamonem. Za pomocą szpatułki lub noża rozłożyć nadzienie równomiernie na cieście. Zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić w plasterki grubości 5 cm.
    5. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 220 C. Układać roladki na blasze zachowując spory odstęp między nimi i przykryć ściereczką. Odstawić na 15 minut aby wyrosły.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż się przyrumienią.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis