Jabłka w cieście winnym

    Jabłka w cieście winnym

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te jabłka smażone w cieście są puszyste, chrupiące i niesamowicie smaczne. Jedno to za mało! Koniecznie trzeba je posypać cynamonem i cukrem.

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 4 duże jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone na plasterki grubości 5 mm
    • Ciasto
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 250 ml wina
    • 220 g mąki pszennej
    • 35 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • skórka starta z 1/2 cytryny
    • 3 białka
    • Do smażenia
    • sklarowane masło (ghee) (około 1,5 kg)
    • Do dekoracji
    • cukier cynamonowy lub cukier puder

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Jabłka wymieszać z sokiem cytrynowym i odstawić.
    2. Wino wymieszać z mąką, cukrem, solą i skórką cytrynową, aby powstało gładkie ciasto.
    3. W czystej misce ubić białka na sztywno. Dodać delikatnie do ciasta i wymieszać łyżką.
    4. W dużym garnku rozgrzać masło. Sprawdzić temperaturę drewnianą łyżką - podczas zanurzania łyżki masło powinno buzować.
    5. Plasterki jabłka zanurzać w cieście i smażyć około 3 minuty, aż się zrumienią.
    6. Posypać cukrem cynamonowym lub cukrem pudrem i podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis