Niemieckie kluski z jabłkami

    (1)

    To najpyszniejsze kluski owocowe. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto. Przed podaniem posypać cukrem i cynamonem.


    Zrobione przez 8 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 jajka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka cukru
    • 125 ml mleka
    • 30 g masła, stopionego
    • 400 g mąki pszennej
    • 500 g jabłek, bardzo drobno posiekanych
    • stopione masło
    • cynamon i cukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Jajka zmiksować z solą i cukrem. Wmieszać mleko i 30 g stopionego masła. Dodać mąkę i wymieszać całość na gładkie ciasto. Dodać jabłka i wymieszać łyżką.
    2. W dużym garnku zagotować wodę. Nabrać 2 łyżki ciasta i uformować kluskę. Wrzucić "testową" kluskę na gotującą wodę - jeśli się nie rozpadnie, ciasto jest dobre. Jeśli się rozpadnie - trzeba dodać więcej mąki.
    3. Uformować resztę klusek i wrzucać na delikatnie gotującą wodę, gotować przez 15 minut. Wyjąć z wody i porządnie odcedzić. Polać stopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (10)