Keks Antona

    Keks Antona

    2polubienia
    1dzień2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten keks musi odstać przynajmniej 1 dzień zanim się go spróbuje. Można go przechowywać do 4 tygodni, ale trzeba go dobrze owinąć folią aluminiową. Pokrojony w grube kromki można podawać do herbaty lub kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 240 g suszonej żurawiny
    • 140 g suszonych moreli, drobno posiekanych
    • 140 g rodzynek
    • 180 g mieszanej skórki kandyzowanej
    • 115 ml brandy
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 280 g cukru
    • 4 duże jajka
    • 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 450 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 225 ml soku pomarańczowego
    • Polewa
    • cukier puder
    • sok pomarańczowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień2godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Wysmarować tłuszczem dwie keksówki.
    2. Jeśli suszone owoce były konserwowane z dodatkiem siarki, włożyć je do miski i polać wrzątkiem. Odsączyć i znów polać wrzątkiem. Dobrze odcedzić i osuszyć ręcznikami papierowymi.
    3. Żurawinę wymieszać z morelami, rodzynkami, skórką i brandy. Podgrzać w mikrofalówce przez 1-2 minuty. Odstawić, aby ostygły.
    4. Masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wmieszać aromat pomarańczowy.
    5. W oddzielnej misce wymieszać proszek do pieczenia z mąką, solą i sokiem pomarańczowym. Wmieszać do ciasta.
    6. Dodać suszone owoce i pozostałą brandy. Podzielić ciasto na dwie blaszki i wygładzić wierzch.
    7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 80-90 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Jeśli ciasto zbyt szybko się przyrumienia, przykryć folią aluminiową i kontynuować pieczenia. Odstawić, aby przestygło.
    8. W międzyczasie przygotować polewę mieszając taką ilość cukru pudru z sokiem pomarańczowym, aby powstałą gładka masa. Posmarować polewą wierzch ciasta i odstawić, by zastygła.
    9. Kiedy polewa zastygnie i będzie zimna, zawinąć keks dokładnie w folię aluminiową i odstawić na 1 dzień.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis