Ziemniaki puree z solą cebulową

    Ziemniaki puree z solą cebulową

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 190 osób

    Oto puree ziemniaczane, do którego można użyć ziemniaki z poprzedniego dnia. Jeśli piecze się je po wyjęciu ziemniaków z lodówki, muszą one najpierw postać w temperaturze pokojowej przez ok. 30 minut.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2,2 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
    • 170 g serka śmietankowego
    • 230 g śmietany
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 2 łyżeczki soli cebulowej
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W dużym garnku dobrze wymieszać tłuczone ziemniaki z serkiem, śmietaną, mlekiem i solą cebulową. Dodać pieprz do smaku i wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
    2. Piec pod przykryciem w temperaturze 165°C przez 50 minut.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis