Babeczki żabki

    Babeczki żabki

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Te babeczki są zawsze wielkim hitem na urodzinowych imprezach dla dzieci - dzieciaki za nimi szaleją. Nadzienie składa się z limonkowej galaretki i bitej śmietany. Tworząc żabią podobiznę można się wyżyć kreatywnie - najlepsze "narzędzia" to białe pianki marshmallow i czarny lukier, dzięki którym stworzymy żabie oczy.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 babeczek

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 2 łyżki wody
    • 150 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 3 łyżki proszku do pieczenia
    • Nadzienie
    • 1 opakowanie galaretki limonkowej (lub agrestowej)
    • 100 g cukru
    • 250 ml wrzątku
    • 125 ml śmietany kremówki
    • 150 g cukru pudru
    • zielony barwnik do żywności
    • 2 łyżki wody
    • 25 g stopionego masła
    • Dekoracja
    • zielony cukier do dekoracji
    • pianki marshmallow
    • czarny lukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Foremkę do babeczek (lub mufinek) wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi foremkami.
    2. Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z 2 łyżkami wody i z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą i z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy z żółtkami. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać całość łyżką.
    3. Wyłożyć ciasto do foremki na babeczki i wygładzić wierzch. Piec przez 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku. Odstawić, żeby ostygło, a następnie odkroić górne części babeczek.
    4. Nadzienie: galaretkę wymieszać ze 100 g cukru i 250 ml wrzątku. Odstawić do lodówki, żeby zgęstniała, ale nie za bardzo. Ubić śmietanę, dodać ją do galaretki i dobrze, ale delikatnie wymieszać. Odstawić na dłużej, żeby masa stężała, a następnie przełożyć do torebki dekoratorskiej. Wyciskać masę z torebki wprost na dolną część babeczek.
    5. Przygotować polewę z cukru pudru, zielonego barwnika, wody i stopionego masła i udekorować nią górne części babeczek (odkrojone). Kłaść polukrowane górne części na masie (można je kłaść na bakier) i na mokry lukier kłaść pianki marshmallow jako oczy. Z czarnego lukru zrobić źrenice, a z zielonego cukru tęczówki i usta żabki.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis