Babka ziemniaczana z rodzynkami

    Babka ziemniaczana z rodzynkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To klasyczne danie pochodzące z Westfalii, zwane tam "Kastenpickert". Można je przygotować z rodzynkami lub bez. Po upieczeniu, plastry chlebka się smaży i smaruje masłem. Rodowici Westfalczycy jedzą je z pumperniklem i kiełbasą z wątroby.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 15 g drożdży instant
    • 125 ml ciepłego mleka
    • 1 łyżka cukru
    • 1 kg ziemniaków
    • 450 g mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki soli
    • 200 g rodzynek, umytych i osuszonych
    • olej roślinny lub masło do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka, dodać łyżkę cukru i dostawić na kilka minut, aż wytworzy się piana.
    2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć je do miski i odstawić na kilka minut, aby odciekł z nich nadmiar wody. Zebraną wodę odlać, ale zachować wytrąconą białą skrobię.
    3. Wymieszać ziemniaki z pozostałym mlekiem i z mąką. Lekko roztrzepać jajka z solą i dodać do ziemniaków. Dobrze zmiksować, aż w cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić na 30 minut.
    4. Wmieszać do ciasta rodzynki. Keksówkę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut aby znów urosło.
    5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    6. Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C. Sprawdzić za pomocą wykałaczki czy jest upieczone.
    7. Przestudzić chlebek przed wyjęciem z blaszki. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić zupełnie.
    8. Pokroić w grube plastry i smażyć na oleju lub na maśle na złocisty kolor, aż będą chrupiące.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis