Kluski ziemniaczane podsmażane

    Kluski ziemniaczane podsmażane

    6polubień
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Te kluski ziemniaczane pochodzą z Niemiec, gdzie nazywa się je "schupfnudeln". Ziemniaki powinny być ugotowane dzień wcześniej, bo wtedy kluski się łatwiej formuje. Podawać do dań obiadowych zamiast zwykłych ziemniaków.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 750 g ziemniaków ugotowanych w łupinach
    • 2 jajka
    • 225 g mąki
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • masło lub olej roślinny do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ugotowane ziemniaki obrać i utłuc. Wymieszać z jajkami i mąką i doprawić solą, pieprzem i gałką.
    2. W dłoniach kształtować podłużne kluski ze szpiczastymi końcami. Jeśli ciasto klei się do rąk, opłukać je pod zimną wodą.
    3. W dużym garnku zagotować wodę, a następnie zmniejszyć nieco ogień. Do delikatnie gotującej wody wrzucać małe porcje klusek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i wrzucać do miski z zimną wodą. Znów wyjąć łyżką cedzakową i dobrze odcedzić w durszlaku.
    4. W patelni rozgrzać masło i podsmażyć kluski, aż będą przyrumienione i chrupiące z każdej strony. Odkładać na ręcznik papierowy i trzymać w ciepłym miejscu do chwili, aż wszystkie będą gotowe i będzie można je podać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis