Ostrygi smażone

    Ostrygi smażone

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Na południu Stanów Zjednoczonych, zwłaszcza w stanie Virginia, smażone ostrygi je się niemal co dzień. Smaży się je w chrupiącej panierce z krakersów. To świetna przystawka - zwłaszcza z sosem tatarskim i w towarzystwie zielonej sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jajka
    • 60 ml mleka
    • 1/2 łyżeczki soli (mniej lub więcej, w zależności od tego, jak słone są krakersy)
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 125 g krakersów
    • 20 świeżych ostryg

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przygotować ciasto na panierkę: wymieszać jajka z mlekiem i doprawić solą i pieprzem.
    2. Ostrygi umyć i otworzyć za pomocą specjalnego nożyka. Odcedzić je na durszlaku i dodać do ciasta.
    3. W międzyczasie zmiksować krakersy w robocie kuchennym, aby pozostały z nich bardzo drobne okruszki.
    4. Zmiksowane krakersy włożyć do miski lub do woreczka foliowego i wrzucać do nich opanierowane w cieście ostrygi, po kilka na raz. Dobrze pokryć ostrygi krakersami.
    5. Do głębokiej patelni wlać olej do głębokiego smażenia na grubość ok. 3 cm i dobrze go rozgrzać.
    6. NA rozgrzany olej wrzucać ostrygi i smażyć z każdej strony po 2 minuty. Powinny się ładnie przybrązowić i mieć chrupiącą skórkę.
    7. Podawać z sosem tatarskim.

    Note

    Kupuj jedynie świeże ostrygi, upewniając się, że muszle są ściśle zamknięte. Powinno się je jeść tak świeże, jak tylko jest to możliwe. Można je krótko przechowywać w lodówce, w misce, wypukłą stroną do dołu, przykryte wilgotną ściereczką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis