Tiramisu ze świeżymi truskawkami

    Tiramisu ze świeżymi truskawkami

    Zapisz do ulubionych
    3godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten przepis na tiramisu jest świetny dla dzieci, bo nie zawiera alkoholu. Smakuje doskonale w sezonie truskawkowym, kiedy wszędzie dostępne są dojrzałe i pachnące truskawki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 200 g cukru
    • 500 g serka mascarpone
    • 3 łyżki miodu
    • 10 g żelatyny
    • 400 g podłużnych biszkoptów
    • 500 ml soku z czerwonych pomarańczy
    • 400 g świeżych truskawek, pokrojonych na małe kawałki i posypanych cukrem
    • 100 g świeżych truskawek, przekrojonych na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić z miodem w serku mascarpone i dobrze wymieszać tworząc gładką masę.
    2. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie mieszając łyżką.
    3. Sok pomarańczowy wlać do płytkiego naczynia i chwilę namaczać w nim biszkopty. Na dnie szklanej miski o płaskim dnie (lub podobnego naczynia) ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów. Wyłożyć na to 1/3 masy serowej i na wierzchu ułożyć 1/3 truskawek z cukrem. Ponownie wyłożyć warstwę nasączonych biszkoptów, przykryć masą i truskawkami. Znów ułożyć warstwę biszkoptów, przykryć resztą masy i udekorować połówkami truskawek.
    4. Odstawić tiramisu do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby stężało.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis