Kruche kąski z owocami

    Kruche kąski z owocami

    2polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniałe kruche ciasto przybrane bitą śmietaną i świeżymi owocami. Można użyć dowolnych owoców, na przykład malin, truskawek albo jagód. Moje dzieci uwielbiają pomagać w dekorowaniu tych ciasteczek i podjadać przy okazji świeże owoce.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 5 jajek
    • 1 szczypta soli
    • 125 g pasty marcepanowej
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 75 g mąki pszennej
    • 40 g mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Dekoracja
    • 400 g śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 kg owoców (truskawki, maliny, jagody, kiwi, morele, winogrona itp.), posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Oddzielić 4 białka od 4 żółtek.Ubić 4 białka z solą na sztywno i odstawić do lodówki.
    2. Dużą, płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. Marcepan pokruszyć do dużej miski. Dodać całe jajko, żółtka, cukier, wanilię i zmiksować wszystko na puszystą masę.
    4. Stale miksując, stopniowo dodawać mąkę pszenną i kukurydzianą i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i dobrze wymieszać łyżką.
    5. Wyłożyć ciasto na blasze i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
    6. Odstawić, żeby ciasto ostygło, a następnie pokroić w kwadraciki. Ubić śmietanę na sztywno z z wanilią i cukrem pudrem. Kwadraciki ciasta smarować bitą śmietaną i dekorować owocami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis