Ciasto wiśniowe

    Ciasto wiśniowe

    4polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 8 osób

    Ten przepis dostałam od babci, ale musiałam go od niej wyciągać godzinami. To cudownie lekki biszkopt upieczony bez mąki, za to z bułki tartej z mielonymi migdałami. Najlepiej pasują do niego bardzo kwaśne wiśnie.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 białka
    • 4 żółtka
    • 180 g cukru
    • 130 g bułki tartej
    • 30 g mielonych migdałów
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • 1 kopiata łyżka kakao
    • 3-5 łyżek czerwonego wina lub mleka
    • 500 g wiśni (bez pestek)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Ubić białka na sztywno i wstawić do lodówki.
    2. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Bułkę tartą wymieszać z migdałami, cynamonem, goździkami i kakao i dodać do żółtek, mieszając łyżką. Wmieszać wino lub mleko.
    3. Delikatnie dodać białka i wymieszać łyżką całość.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    5. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta. Na to wyłożyć wiśnie i przykryć resztą ciasta.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-55 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis