Murzynek z owocami leśnymi

    Murzynek z owocami leśnymi

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 6 osób

    To niezwykłe ciasto: trochę murzynka i trochę sernika z dodatkiem owoców leśnych. Można użyć świeżych lub mrożonych owoców. Jeśli nie możecie znaleźć orzechów macadamia, można śmiało użyć orzechów włoskich.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g cukru
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szczypta soli
    • 3 jajka o temperaturze pokojowej
    • 6 łyżek kakao
    • 40 g mąki pszennej
    • 50 g grubo posiekanych orzechów macadamia (lub włoskich)
    • 250 g chudego serka śmietankowego
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 200 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jagody, jeżyny, maliny itp.)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. 100 g cukru miksować przez 5 minut z masłem i ze szczyptą soli, aż powstanie lekka i kremowa masa. Nadal miksując, stopniowo dodawać 2 jajka.
    2. Do miski przesiać kakao i mąkę pszenną i dodać do masy, mieszając łyżką. 3 łyżki masy odstawić na bok. Do miski dodać posiekane orzechy.
    3. W osobnej misce zmiksować serek śmietankowy z 1 jajkiem i mąką kukurydzianą, aby powstała puszysta masa. Dodać owoce i delikatnie wymieszać całość łyżką.
    4. Wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wygładzić wierzch. Na ciasto wyłożyć masę serową.
    5. Odłożone wcześniej 3 łyżki ciasta wyłożyć w małych kawałeczkach na wierzch i za pomocą widelca wyrównać tak, żeby wtopiły się w masę serową tworząc marmurek.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 C przez 35-40 minut.
    7. Najlepiej smakuje, jeśli po upieczeniu ostygnie, a następnie poleży przez co najmniej godzinę w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis