Rostbef bez pieczenia

    (9)
    2 godz. 10 min

    Niesamowicie prosty sposób na rostbef, czyli pieczeń wołową, która smakuje świetnie. Najważniejsze jest to, by użyć wołowiny najlepszej jakości. Rzadko kupuję wołowinę, ale kiedy już to robię - inwestuję w to, co najlepsze. Nie trzeba jej za bardzo doprawiać, by smakowała wyśmienicie.


    Zrobione przez 46 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg rostbefu wołowego bez kości
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Jeśli na mięsie jest gruba warstwa tłuszczu - odkroić ją. Natrzeć mięso solą i pieprzem.
    2. Na średnim ogniu postawić rondel o grubym dnie lub brytfankę i rozgrzać w niej olej. Podsmażyć mięso z każdej strony. Dolać trochę wody i posmarować mięso po wierzchu musztardą.
    3. Zmniejszyć ognień i dusić przez 1,5 do 2 godzin. Od czasu do czasu odwracać mięso, sprawdzając czy w rondlu jest jeszcze woda. W razie potrzeby dolać więcej. Mięso powinno leżeć w wodzie, ale nie "pływać" w niej (a rondel nie powinien być zbyt duży). Około 15 minut przed końcem duszenia dodać czosnek.
    4. Wyjąć mięso z rondla i wstawić w ciepłe miejsce. Płyn z rondla przecedzić na sicie i doprawić solą i pieprzem.
    5. Pokroić mięso w plastry i podawać z sosem. Można też jeść na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (9)

    Komentarze po polsku (1)

    Efeb13
    autor:
    1

    Fantastyczne! Pycha!  -  08 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis