Rostbef bez pieczenia

    Rostbef bez pieczenia

    9polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 33 osoby

    Niesamowicie prosty sposób na rostbef, czyli pieczeń wołową, która smakuje świetnie. Najważniejsze jest to, by użyć wołowiny najlepszej jakości. Rzadko kupuję wołowinę, ale kiedy już to robię - inwestuję w to, co najlepsze. Nie trzeba jej za bardzo doprawiać, by smakowała wyśmienicie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg rostbefu wołowego bez kości
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Jeśli na mięsie jest gruba warstwa tłuszczu - odkroić ją. Natrzeć mięso solą i pieprzem.
    2. Na średnim ogniu postawić rondel o grubym dnie lub brytfankę i rozgrzać w niej olej. Podsmażyć mięso z każdej strony. Dolać trochę wody i posmarować mięso po wierzchu musztardą.
    3. Zmniejszyć ognień i dusić przez 1,5 do 2 godzin. Od czasu do czasu odwracać mięso, sprawdzając czy w rondlu jest jeszcze woda. W razie potrzeby dolać więcej. Mięso powinno leżeć w wodzie, ale nie "pływać" w niej (a rondel nie powinien być zbyt duży). Około 15 minut przed końcem duszenia dodać czosnek.
    4. Wyjąć mięso z rondla i wstawić w ciepłe miejsce. Płyn z rondla przecedzić na sicie i doprawić solą i pieprzem.
    5. Pokroić mięso w plastry i podawać z sosem. Można też jeść na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    1

    Fantastyczne! Pycha! - 08 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis