Ziemniaki dwukrotnie pieczone

    Ziemniaki dwukrotnie pieczone

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 292 osoby

    Takie ziemniaki są znakomite jako dodatek do dania głównego, ale też jako przystawka. Ich kremowe nadzienie zawdzięcza swój aromat topionemu serowi i skwarkom.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże pieczone ziemniaki
    • 230 g wędzonego boczku
    • 4 łyżki masła
    • 1 duża posiekana cebula
    • 50 g pokrojonych świeżych grzybów
    • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
    • 1 łyżeczka czosnku w proszku
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego szczypiorku
    • 1 łyżeczka soli
    • 230 g śmietany
    • 230 g startego żółtego sera (np. cheddar)
    • 1 łyżeczka bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Ponakłuwać skórę ziemniaków widelcem.
    2. Piec ziemniaki w nagrzanym piekarniku bez przykrycia przez około 1 godzinę, aż będą miękkie.
    3. Włożyć boczek do dużej głębokiej patelni i smażyć na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Wyjąć z patelni, osuszyć i pokruszyć na kawałki.
    4. W dużym rondlu stopić masło na małym ogniu. Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę, czosnek w proszku, pieprz, szczypiorek i sól. Smażyć powoli, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.
    5. Przepołowić wzdłuż upieczone ziemniaki i bez naruszania skóry wyłuskać łyżką miąższ do średniej wielkości miski. Dodać obsmażoną cebulę z grzybami oraz śmietanę i wymieszać. Wlać połowę sera i nadal mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
    6. Przy pomocy dużej łyżki napełnić nadzieniem ziemniaczane skóry. Posypać od góry bułką tartą, pozostałym serem i kawałkami boczku.
    7. Wstawić ziemniaki z powrotem do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż ser się rozpuści, a nadzienie zrobi się lekko brązowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis