Ziemniaki dwukrotnie pieczone

    (300)
    1 godz. 30 min

    Takie ziemniaki są znakomite jako dodatek do dania głównego, ale też jako przystawka. Ich kremowe nadzienie zawdzięcza swój aromat topionemu serowi i skwarkom.


    Zrobione przez 292 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże pieczone ziemniaki
    • 230 g wędzonego boczku
    • 4 łyżki masła
    • 1 duża posiekana cebula
    • 50 g pokrojonych świeżych grzybów
    • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
    • 1 łyżeczka czosnku w proszku
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego szczypiorku
    • 1 łyżeczka soli
    • 230 g śmietany
    • 230 g startego żółtego sera (np. cheddar)
    • 1 łyżeczka bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Ponakłuwać skórę ziemniaków widelcem.
    2. Piec ziemniaki w nagrzanym piekarniku bez przykrycia przez około 1 godzinę, aż będą miękkie.
    3. Włożyć boczek do dużej głębokiej patelni i smażyć na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Wyjąć z patelni, osuszyć i pokruszyć na kawałki.
    4. W dużym rondlu stopić masło na małym ogniu. Wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę, czosnek w proszku, pieprz, szczypiorek i sól. Smażyć powoli, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.
    5. Przepołowić wzdłuż upieczone ziemniaki i bez naruszania skóry wyłuskać łyżką miąższ do średniej wielkości miski. Dodać obsmażoną cebulę z grzybami oraz śmietanę i wymieszać. Wlać połowę sera i nadal mieszać, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
    6. Przy pomocy dużej łyżki napełnić nadzieniem ziemniaczane skóry. Posypać od góry bułką tartą, pozostałym serem i kawałkami boczku.
    7. Wstawić ziemniaki z powrotem do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż ser się rozpuści, a nadzienie zrobi się lekko brązowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (300)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis