Wołowina a la strogonoff

    Wołowina a la strogonoff

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Najlepszą rzeczą w klasycznym wołowym strogonowie są korniszony. Użyj najlepszej wołowiny na jaką Cię stać i nie smaż jej za długo. W zależności od tego, jak grubo ją pokroisz - wystarczy minuta lub dwie na każdą stronę, a będzie wspaniale średnio wysmażona.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g wołowiny z górnej części nogi
    • 150 g świeżych grzybów
    • 2 łyżki oleju
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • 500 ml bulionu wołowego
    • 250 ml śmietany
    • 2 małe korniszony
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
    2. W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę na średnim ogniu, odwracając od czasu do czasu. Wyjąć wołowinę z patelni i odstawić.
    3. W pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i grzyby. Dodać paprykę, bulion i śmietanę.
    4. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do patelni. Doprawić sos solą i pieprzem. Do sosu dodać wołowinę i podgrzać całość, ale nie zagotować.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis