Zaloguj się Zarejestruj się

Sałatka z kopru włoskiego i czerwonych pomarańczy

Chrupiąca, zimowa sałatka ze świeżego kopru włoskiego (fenkułu), rukoli, pomarańczy i niczego więcej. Jeśli nie możecie znaleźć czerwonych pomarańczy, możecie użyć zwykłych, ale czerwone smakują lepiej! To doskonała przystawka na zimowe imprezy.

Kathrin75

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 2 bulwy fenkułu (wraz z zielonymi łodyżkami)
  • 4 czerwone pomarańcze
  • 4 garście rukoli lub mieszanej sałaty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. Oczyścić fenkuł i pokroić w cienkie paski. Posiekać 3-4 łyżki zielonych łodyżek.
  2. Pomarańcze obrać i usunąć białą skórkę. Pokroić w poprzek w plastry. Umyć i osuszyć sałatę.
  3. Oliwę z oliwą wymieszać z solą i pieprzem. Sos wymieszać z fenkułem, zieleniną z fenkułu, rukolą i pomarańczami. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie