Ulubione ciasto cytrynowe

    Ulubione ciasto cytrynowe

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 15 osób

    Kiedy byłam mała, moja sąsiadka zawsze piekła to ciasto. Teraz wreszcie mam przepis! To świetne, orzeźwiające ciasto, które można spakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 400 g masła (plus kawałek do wysmarowania blachy)
    • 400 g cukru
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 8 jajek
    • 400 g mąki
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • skórka i sok z 1 cytryny
    • Polewa cytrynowa
    • Sok z 2 cytryn
    • 1 łyżka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Blachę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Masło zmiksować z cukrem, wanilią i z jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej wraz z sokiem i skórką z cytryny. Dobrze wymieszać całość. Wyłożyć ciasto do blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-45 minut. Sok z 2 cytryn wymieszać z cukrem pudrem i wodą i posmarować tym ciasto, pozwalając żeby nasiąknęło polewą.
    4. Odstawić ciasto żeby ostygło i znów posmarować polewą cytrynową. Pokroić na kawałki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis