Szybkie szaszłyki rybne

    Szybkie szaszłyki rybne

    3polubienia
    13min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Do tych szaszłyków zwykle używam miecznika, ale możecie użyć każdej innej ryby o zwartym mięsie. Przygotowanie tego dania jest super-szybkie, ale trzeba zarezerwować trochę czasu (kilka godzin) na marynowanie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 750 g filetów z ryby o zwartym mięsie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem ryby).
    2. Pokroić rybę w kostkę wielkości 3 cm i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, odwracając od czasu do czasu.
    3. Szpikulce do szaszłyków nasmarować tłuszczem. Rozgrzać grill.
    4. Kawałki ryby wyjąć z marynaty i dobrze odsączyć. Nabić na szpikulce i smażyć przez 6-8 minut, aż nie będą w środku surowe, a z zewnątrz się przyrumienią. Podczas smażenia odwracać i smarować marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis