Śniadanie farmera

    Śniadanie farmera

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jeśli rano jesteście bardzo głodni, nie ma nic lepszego niż pożywne "śniadanie farmera" składające się z ziemniaków, jajek i sera. Ja lubię dodać do niego ser feta i oliwki, ale można użyć dowolnego żółtego sera.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 500 g ziemniaków
    • 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 75 g czarnych oliwek
    • 75 g sera feta
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 4 jajka, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nieobrane ziemniaki włożyć do garnka, posolić i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu przez 20-25 minut. Odcedzić wodę, odstawić ziemniaki żeby ostygły, a następnie obrać i pokroić na ćwiartki.
    2. W patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć ziemniaki aż będą przyrumienione. Dodać rozmaryn, oliwki i ser feta i smażyć chwilę na dużym ogniu.
    3. Wylać jajka na ziemniaki i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty, aż jajka się zetną. Doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis