Farinata

    Farinata

    6polubień
    2godz.35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten chrupiący płaski chlebek z mąki z ciecierzycy pochodzi z Włoch, z Ligurii i może być specjalną tajną bronią w Twoim menu! Wszyscy go uwielbiają. Do przygotowania go potrzeba żeliwnej patelni lub blachy.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 450 ml wody
    • 210 g mąki z ciecierzycy
    • 3 łyżki oliwy zoliwek
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Mąkę wymieszać z wodą, 1 łyżką oliwy i solą. Przykryć i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
    2. Rozgrzać piekarnik do 240 C. Rozgrzać żeliwną patelnię lub blaszkę. Z ciasta zdjąć pianę, która się na nim wytworzyła. Wmieszać rozmaryn.
    3. Na gorącą patelnię wlać 2 łyżki oliwy, a następnie wlać ciasto. Delikatnie włożyć patelnię z powrotem do piekarnika i piec farinatę przez 25 minut, aż będzie złocistobrązowa i chrupiąca. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis