Ciasto z fantą

    Ciasto z fantą

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 5 osób

    To proste ciasto piecze się w mig. To dzięki bąbelkom z fanty jest takie puszyste. Jest świetne na przyjęcia urodzinowe dla dzieci, bo nie rośnie zbyt duże i łatwo je jeść nawet młodszym pociechom.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 4 jajka
    • 400 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 200 ml oleju słonecznikowego
    • 200 ml fanty pomarańczowej
    • 400 g mąki pszennej
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • Dekoracja
    • 1 opakowanie polewy czekoladowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Blachę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Jajka zmiksować z cukrem i wanilią na puszystą masę, a następnie wmieszać olej, a na końcu stopniowo dodawać fantę. Będzie trochę buzować.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wyłożyć ciasto do przygotowanej blachy.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec przez kolejne 20 minut.
    5. Ostudzone ciasto pokryć polewą czekoladową (gotową lub przygotowaną własnoręcznie). Pokroić na małe kawałki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis