Ryż basmati dla opornych

    Ryż basmati dla opornych

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 40 osób

    Ludzie zawsze pytają mnie jak to robię, że mój ryż basmati jest taki dobry. Nie ważne, co mówią inni, ale jeśli nie namoczysz ryżu przed gotowaniem - nigdy nie będzie idealny! Jeśli postąpisz zgodnie z tą zasadą (i kilkoma innymi) Twój ryż basmati zawsze wyjdzie perfekcyjnie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g ryżu basmati
    • 300 ml wody
    • sól
    • masło (wedle upodobań)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wsypać ryż do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 30 minut (pozostawienie na dłużej nie zaszkodzi).
    2. Przełożyć ryż na sito i opłukać pod zimną wodą. Odstawić na chwilę, żeby odciekł, a następnie przełożyć do rondla o grubym dnie, zalewając go 300 ml wody i dodając sól. Doprowadzić do wrzenia; nie przykrywać. Kiedy tylko woda zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować delikatnie przez 15 minut. Nie mieszać. Spróbować po 15 minutach, czy już jest gotowy. Jeśli jest nadal twardy, dodać kilka łyżek zimnej wody (nadal nie mieszać) i gotować kolejne 5-10 minut.
    3. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Teraz można go przemieszać widelcem, można też dodać do niego nieco masła.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis