Orientalny dip pomidorowy

    Orientalny dip pomidorowy

    8polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 12 osób

    Ten dip pomidorowy łatwo przygotować i świetnie smakuje na krakersach. Znika w mgnieniu oka, kiedy tylko odwiedzą mnie przyjaciele i rodzina, więc zawsze przygotowuję go w ogromnych ilościach (choć i tak nigdy nie za wiele....).

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 3 kg dojrzałych pomidorów
    • 800 g cukru
    • 8 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki
    • 4 łyżki świeżo startego imbiru
    • 4 łyżki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Z pomidorów usunąć szypułki i posiekać je na małe kawałki.
    2. W garnku o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować delikatnie bez przykrycia przez 90 minut.
    3. Doprawić do smaku. Kiedy sos jest jeszcze gorący przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić pokrywki. Odwrócić słoiki do góry dnem, stawiając na pokrywkach. Pozostawić, aby całkiem ostygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis