Ekspresowy omlet na słodko

    Ekspresowy omlet na słodko

    8polubień
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jeśli nie mam pomysłu na śniadanie lub obiad dla dzieci, przygotowuję ten prosty omlet. Zawsze zaspokoi nawet największy głód armii dzieciaków, jest niezwykle łatwy i tani.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 żółtka
    • 100 g cukru
    • 5 białek
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • masło
    • dżem lub marmolada

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Żółtka roztrzepać z cukrem na puszystą masę. Wmieszać mąkę pszenną i kukurydzianą. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać łyżką.
    3. W żeliwnej patelni o grubym dnie stopić sporo masła, wlać ciasto na omlet, przykryć patelnię pokrywką i włożyć ją do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 190 C i piec omlet aż nabierze złocistego koloru.
    4. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na ciepły talerz, przechylając patelnię i ześlizgując go z niej. Nałożyć na środek dżem lub marmoladę i złożyć omlet na pół.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis