Zielony groszek w kremowym sosie

    Zielony groszek w kremowym sosie

    7polubień
    15min.


    Zrobione przez 388 osób

    Szukając dobrego przepisu na groszek w sosie kremowym, natrafiłem na wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Opracowałem więc własny i uważam, że jest absolutnie fantastyczny! Tak go lubimy, że groszek bardzo często gości teraz na naszym stole.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g (2 szkl.) rozmrożonego zielonego groszku
    • 160 ml (2/3 szkl.) wody
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 3 łyżki masła
    • 80 ml (1/3 szkl.) pełnotłustej śmietanki
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Do średniego rondelka wlać wodę, wrzucić groszek, dodać sól. Zagotować, następnie dodać masło i zamieszać.
    2. W małej misce wymieszać śmietanę z mąką i cukrem, i dodać do groszku. Gotować na średnim ogniu, aż wszystko zgęstnieje i zacznie bąbelkować, około 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Damian
    autor:
    2

    Sos pierwszy raz robilem z dystansem, jak wiekszosc sosow, szukajac dobrych. Poszukiwania sosu do warzyw zakonczone. Przepis wspanialy. Dzieki. - 01 mar 2013

    autor:
    1

    Pomysł na sos genialny :D Z braku zielonego groszku użyłam konserwowego, zblendowałam całość i przetarłam przez gęste sitko - powstał groszkowy krem do makaronu Już nie mogę się doczekać, kiedy przygotuję go z zielonym groszkiem! - 29 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis