Sznycle po myśliwsku

    Sznycle po myśliwsku

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te sznycle cielęce lub wieprzowe najlepiej smakują jesienią, ze świeżymi grzybami, ale jeśli akurat nie ma sezonu na grzyby, można użyć pieczarek.To wspaniałe danie jest także zwane jako eskalopki, albo jägerschnitzel.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki mąki
    • 4 sznycle cielęce lub wieprzowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka masła
    • 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 200 g grzybów, pokrojonych w plasterki lub na małe kawałki
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • Nieco białego wina (opcjonalnie)
    • 125 ml bulionu wołowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mąkę wysypać na płaski talerz. Sznycle z jednej strony oprószyć porządnie solą i pieprzem. Kłaść doprawioną stroną na mąkę.
    2. Patelnię postawić na dużym ogniu. Smażyć mięso w gorącym oleju panierowaną stroną do dołu. Kiedy mięso będzie przyrumienione, odwrócić i smażyć na drugiej stronie. Cały proces nie powinien zająć więcej niż kilka minut na stronę. Odstawić.
    3. Zmniejszyć ogień pod patelnią i stopić w niej masło. Dodać cebulę i grzyby, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Mieszać, aby przypalone kawałki mięsa odeszły od dna patelni.
    4. Dodać czosnek i podsmażać przez minutę.
    5. Dodać białe wino i bulion wołowy. Dobrze wymieszać. W razie konieczności dosolić do smaku. Polać sosem kotlety i podawać.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis