Zupa z czarnego bzu z kluskami z semoliny

    Zupa z czarnego bzu z kluskami z semoliny

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Wspaniały deser, który z pewnością zachwyci Waszych gości. Kiedy kupiłam sokowirówkę, przetestowałam ją na owocach czarnego bzu. Poszło tak dobrze, że przygotowałam zupę z bzu według przepisu mojej babci. Na zimno lub na ciepło - ma niebiański smak!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • sok z 2 cytryn
    • 2 kwaśne jabłka
    • 50 g cukru
    • 1 laska cynamonu
    • 1 l soku z owoców czarnego bzu
    • 150 g cukru
    • 1 szczypta cynamonu
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • Kluski z semoliny
    • 30 g masła
    • 250 ml mleka
    • 80 g semoliny
    • 1 łyżka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do garnka wlać połowę soku z cytryn i dodać cukier. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Gotować jabłka w soku cytrynowym z cukrem na średnim ogniu aż cukier się skarmelizuje.
    2. Sok z owoców bzu wymieszać ze 150 g cukru i dodać do jabłek. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 1 łyżką zimnej wody i wmieszać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, energicznie mieszając trzepaczką. Zdjąć z ognia.
    3. Kluski: do małego rondelka włożyć masło i dodać mleko, a następnie doprowadzić do wrzenia. Wmieszać semolinę i stale mieszając ponownie zagotować. Wmieszać cukier. Zdjąć z ognia i odstawić, aby nieco ostygło, a następnie nakładać porcje mieszaniny łyżeczką wprost do gorącej zupy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis