Łatwa zupa pomidorowa

    Łatwa zupa pomidorowa

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 12 osób

    To mój standardowy przepis na zupę pomidorową. Nie przesadzam w nim ze śmietaną, ale każdy może dodać więcej, jeśli tak lubi. Można ją też podać z parmezanem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, grubo posiekane
    • 6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
    • 1 łyżka oregano
    • 2 liście laurowe
    • 3 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego)
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • cukier do smaku
    • 2 (400 g) puszki pomidorów bez skórki
    • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • 150 ml śmietany lub mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu lekko podsmażyć cebulę, aby zmiękła (około 15 minut). Nie powinna się zrumienić.
    2. Dodać czosnek, oregano, liście laurowe, tymianek, rozmaryn i bazylię i wymieszać, aby nasiąknęły oliwą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
    3. Dodać pomidory, wymieszać całość i podzielić je na cząstki drewnianą łyżką. Dodać bulion drobiowy i przykryć garnek. Zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
    4. Zdjąć zupę z ognia, odstawić żeby nieco przestygła, a następnie usunąć liście laurowe i gałązki tymianku. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera i ponownie podgrzać (ale nie zagotować). Dodać śmietanę lub mleko do smaku i ponownie doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis