Prosty dal z czerwonej soczewicy

    Prosty dal z czerwonej soczewicy

    7polubień
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Bardzo prosty dal - ze względu na małą liczbę składników, a jednak niesamowicie smaczny. Konsystencją przypomina sos, więc można go podać na ryżu (najlepiej na basmati) albo w małej miseczce, jako dodatek do curry.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g czerwonej soczewicy
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 mała suszona papryczka chilli
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1 (400 ml) puszka mleczka kokosowego
    • sól do smaku
    • 2 zielone cebulki, drobno posiekane
    • 3 liście laurowe
    • 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Soczewicę umyć w misce, kilkakrotnie zmieniając zimną wodę. Przełożyć na sito i odcedzić.
    2. Połowę oleju rozgrzać w średnim garnku. Zeszklić cebulę. Papryczkę chilli przekroić na pół i usunąć nasiona (chyba że dal ma być bardzo pikantny). Dodać do cebuli. Dodać soczewicę, kurkumę i 750 ml wody i wymieszać. doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zmięknie.
    3. W międzyczasie w małym garnku rozgrzać pozostały olej. Dodać nasiona gorczycy i smażyć aż zaczną strzelać. Zmniejszyć ogień, dodać zieloną cebulkę i liście laurowe. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty.
    4. Z mleczka kokosowego zdjąć większość tłustej śmietanki i dodać wodnistą część do soczewicy. Gotować jeszcze przez 5 minut. Wmieszać cebulkę z przyprawami, wyjąć papryczkę chilli. Doprawić solą i podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis