Łatwe ciasto ze śliwkami

    Łatwe ciasto ze śliwkami

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 60 osób

    Wyśmienite ciasto i doskonały sposób na wykorzystanie śliwek w sezonie. Maślany biszkopt, a na wierzchu śliwki posypane cynamonem i cukrem. Podawać ze słodką śmietanką lub z bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 150 g cukru
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 140 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 12 śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
    • 1 łyżeczka cynamonu (lub do smaku)
    • 1-2 łyżki cukru (do posypania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masła. Wbić jajka i dodać sól. Porządnie zmiksować całość.
    3. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 26 cm) i wygładzić wierzch. Na wierzchu ułożyć śliwki (przeciętą stroną ku górze) i posypać cukrem i cynamonem.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku na najniższej półce przez 40-50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić do temperatury pokojowej lub podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis