Łatwa zupa dyniowa

    Łatwa zupa dyniowa

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Szybka i prosta zupa-krem, doskonała na chłodne, zimowe miesiące. Podawać z łyżką greckiego jogurtu i świeżym chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Składniki na zupę
    • 1 kg miąższu dyni, pokrojonego na niewielkie kawałki
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 1-2 łyżeczki cukru
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku
    • Do dekoracji
    • 150 g greckiego jogurtu o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do garnka włożyć dynię i dodać 1/3 bulionu drobiowego. Przykryć i gotować przez 15 minut na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
    2. Zdjąć z ognia i zmiksować w blenderze. Dodać pozostały bulion, cukier, sól i pieprz. Gotować jeszcze kilka minut.
    3. Podawać na gorąco z jogurtem.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis