Zielone risotto z bobem

    Zielone risotto z bobem

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 56 osób

    Zawsze wszystkim powtarzam, że zrobienie dobrego risotto polega na bezustannym mieszaniu. Jeśli jedna ręka się zmęczy, mieszać drugą! I sprawdzać przed podaniem, czy ryż jest na pewno dogotowany. Bo nie ma nic gorszego, niż chrupiące risotto. Spróbuj, a zobaczysz, że warto!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 230 g świeżego łuskanego bobu
    • 4 szklanki bulionu z kurczaka
    • 3 łyżki masła
    • 1 mała cebula drobno posiekana
    • 200 g (1 szkl.) ryżu arborio
    • 60 ml (3/4 szkl.) białego wina
    • 20 g tartego parmezanu Reggiano
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. W międzyczasie wyłuskać bób, a strączki wyrzucić. Gotować bób przez 4 minuty, odcedzić i natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie. Poczekać 2 minuty, aż ostygnie, a następnie poprzekłuwać skórę nasion i powyciskać nasiona ze skóry. Z 3/4 bobu zrobić purée w blenderze lub w robocie kuchennym.
    2. W oddzielnym dużym garnku podgrzać rosół do wysokiej temperatury (ale nie zagotować) i utrzymywać jego wysoką temperaturę. Tymczasem w innym dużym rondlu stopić 1,5 łyżki masła na średnim ogniu i dodać cebulę. Zmniejszyć ogień do minimum i zeszklić cebulę, podsmażając przez około 5 minut; uważać, aby nie przypalić. Wsypać ryż i obsmażać mieszając przez 2 minuty. Dodać wino i zwiększyć temperaturę do średniej i ciągle mieszać. Gdy wino zostanie wchłonięte, dodać trochę gorącego rosołu. Gdy rosół zostanie wchłonięty, dolać trochę więcej; powtarzać ten proces, stale mieszając, aż ryż dokładnie się ugotuje.
    3. Do gotowanego ryżu dodać purée z bobu, pozostałe 1,5 łyżki masła, resztę bobu w całych nasionach oraz parmezan. Gotować na średnim ogniu mieszając, aż masło i ser się stopią, a purée będzie równomiernie rozprowadzone. Doprawić solą.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis