Łatwiuteńkie trufle czekoladowe

    Łatwiuteńkie trufle czekoladowe

    3polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 10 osób

    Te trufle są niewiarygodnie łatwe w przygotowaniu i wystarczą do nich trzy składniki! Pokruszone herbatniki Oreo są wymieszane z serkiem śmietankowym, uformowane w kulki i obtaczane w stopionej czekoladzie.

    Składniki
    ilość porcji: 42 

    • 450 g ciasteczek Oreo (45 ciasteczek)
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • Dekoracja
    • 450 g ciemnej, mlecznej lub białej czekolady
    • kolorowa posypka (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. 9 ciasteczek Oreo pokruszyć (lub zmiksować w robocie kuchennym) i odstawić.
    2. Pozostałe ciasteczka pokruszyć i włożyć do średniej miski. Dodać serek i wymieszać całość. Formować kulki o średnicy 3 cm i wstawić do lodówki, aby stężały.
    3. W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    4. Zanurzać trufle w stopionej czekoladzie, a następnie układać na przygotowanej blasze. Posypać pokruszonymi ciasteczkami Oreo i znów wstawić do lodówki, aby polewa zastygła (na około 1 godzinę).
    5. Przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis