Niezwykle prosta szarlotka

Niesamowicie szybkie i proste ciasto. Delikatne, aromatyczne i pełne jabłek. Podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, lodami lub z sosem waniliowym.

topfgucker

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub cynamonu
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Masło stopić i przestudzić. Za pomocą trzepaczki wymieszać masło z cukrem, wanilią, jajkami, proszkiem do pieczenia, solą i mlekiem aby powstało gładkie ciasto.
  2. Na koniec wmieszać jabłka.
  3. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  4. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki i wygładzić wierzch. Piec przez 30 minut, a następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez 15 minut.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie