Niezwykle prosta szarlotka

    Niezwykle prosta szarlotka

    17polubień
    1godz.


    Zrobione przez 31 osób

    Niesamowicie szybkie i proste ciasto. Delikatne, aromatyczne i pełne jabłek. Podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, lodami lub z sosem waniliowym.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 100 g masła
    • 100 g cukru
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub cynamonu
    • 2 jajka
    • 150 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 100 ml mleka
    • 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Masło stopić i przestudzić. Za pomocą trzepaczki wymieszać masło z cukrem, wanilią, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, solą i mlekiem aby powstało gładkie ciasto.
    2. Na koniec wmieszać jabłka.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    4. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki i wygładzić wierzch. Piec przez 30 minut, a następnie przykryć folią aluminiową i piec jeszcze przez 15 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    MonikaWontroba
    2

    bardzo smaczne i proste wychodzi troszkę cieniutkie,ale można zawsze w większej blaszce. Autor zapomniał w wykonaniu dodać mąki ;-) - 23 sie 2015

    autor:
    2

    Bardzo proste i pyszne! Polecam - 08 maj 2015

    autor:
    0

    Ale pychota. Ps. Tam jest mąka =) - 04 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis