Naleśnik z piekarnika

    Naleśnik z piekarnika

    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te pieczone naleśniki są bardzo proste i świetnie smakują. Do ciasta można dodać cynamonu lub wanilii. Najlepiej je smażyć w głębokiej, żeliwnej patelni (z żeliwną rączką!). Zazwyczaj podaje się je z cukrem pudrem, ale ja lubię je posypać orzechami, położyć kawałek masła na wierzchu i skropić sokiem cytrynowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 60 g masła
    • 250 ml mleka
    • 125 g mąki pszennej
    • 4 duże jajka
    • Do posypania
    • Cukier puder (opcjonalnie)
    • Siekane orzechy (opcjonalnie)
    • Sok cytrynowy (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C i włożyć do środka głęboką, żeliwną patelnię, aby się nagrzała.
    2. Lekko roztrzepać jajka, aby były pieniste, a następnie wmieszać do nich mleko. Powoli wmieszać do ciasta mąkę.
    3. Wyjąć patelnię z piekarnika i stopić w niej masło stawiając ją na ogniu. Całe masło musi się stopić pokrywając dno patelni.
    4. Do patelni wlać ciasto i włożyć ją do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 12-15 minut, aż naleśnik się lekko uniesie na brzegach i lekko zrumieni.
    5. Pokroić naleśnik na kawałki, posypać cukrem pudrem lub orzechami i podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis