Łatwy sos waniliowy (custard)

    (3)

    Wymyśliłam ten przepis, kiedy na szybko potrzebowałam sosu do pieczonych jabłek. Teraz zawsze go robię. Nie zdziwcie się, jeśli sos nie będzie tak żółty, jak na zdjęciach. Z przepisu wyjdzie tyle sosu, by polać 4 pieczone jabłka.


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 80 g cukru
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 100 ml wody
    • 30 g masła
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 6 łyżek słodkiej śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. W rondelku wymieszać cukier z mąką kukurydzianą. Dodać wodę, mieszając trzepaczką. Gdy cukier i mąka się rozpuszczą, nadal stale mieszać i wstawić na ogień.
    2. Gdy mieszanina zacznie lekko bulgotać (ale jeszcze ni gotować się), a cukier zacznie się karmelizować, podgrzewać jeszcze minutę stale mieszając - powstanie syrop.
    3. Zdjąć z ognia i wmieszać masło i aromat waniliowy. Kiedy całe masło się stopi wmieszać śmietanę.
    4. Podawać na ciepło.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)