Łatwy sos waniliowy (custard)

    Łatwy sos waniliowy (custard)

    2polubienia
    12min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wymyśliłam ten przepis, kiedy na szybko potrzebowałam sosu do pieczonych jabłek. Teraz zawsze go robię. Nie zdziwcie się, jeśli sos nie będzie tak żółty, jak na zdjęciach. Z przepisu wyjdzie tyle sosu, by polać 4 pieczone jabłka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 80 g cukru
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 100 ml wody
    • 30 g masła
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 6 łyżek słodkiej śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. W rondelku wymieszać cukier z mąką kukurydzianą. Dodać wodę, mieszając trzepaczką. Gdy cukier i mąka się rozpuszczą, nadal stale mieszać i wstawić na ogień.
    2. Gdy mieszanina zacznie lekko bulgotać (ale jeszcze ni gotować się), a cukier zacznie się karmelizować, podgrzewać jeszcze minutę stale mieszając - powstanie syrop.
    3. Zdjąć z ognia i wmieszać masło i aromat waniliowy. Kiedy całe masło się stopi wmieszać śmietanę.
    4. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis