Łatwy gulasz wołowy

    Łatwy gulasz wołowy

    15polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 91 osób

    Prosty przepis na gulasz wołowy - wymaga nieco czasu, bo wołowinę trzeba gotować przez około 1 do 1,5 godziny, a więc przygotowanie go trzeba zaplanować nieco wcześniej. Doskonale pasuje do klusek, ziemniaków albo makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 500 g wołowiny na gulasz
    • olej (do smażenia)
    • masło (do smażenia)
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 250 ml bulionu wołowego
    • 1 marchew, pokrojona w cienkie plasterki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na niewielkie kawałki.
    2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia i odstawić.
    3. Do gorącego garnka włożyć trochę masła i zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Dodać bulion, mięso i marchew. Przykryć garnek i dusić całość przez 60-90 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Amieszka
    autor:
    6

    Dodałam sporo słodkiej czerwonej papryki. Polecam - 01 lut 2016

    DorotaMakotaPerczyńska
    1

    Jaki bulion? Jak go wykonać? Tylko nie mówcie mi, że z kostki... - 19 lip 2016

    Allrecipes
    autor:
    0

    @DorotaMakotaPerczyńska - Bulion ma być wołowy. Tak, jak napisano w składnikach. Najlepiej domowy, możesz go wykonać np. z tego przepisu: http://allrecipes.pl/przepis/5270/bulion-wo-owy.aspx Smacznego! - 20 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis