Łatwy gulasz wołowy

12polubień
1godz.40min.


Zrobione przez 78 osób

Prosty przepis na gulasz wołowy - wymaga nieco czasu, bo wołowinę trzeba gotować przez około 1 do 1,5 godziny, a więc przygotowanie go trzeba zaplanować nieco wcześniej. Doskonale pasuje do klusek, ziemniaków albo makaronu.

FritzM

Składniki
ilość porcji: 2 

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • olej (do smażenia)
  • masło (do smażenia)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1 marchew, pokrojona w cienkie plasterki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na niewielkie kawałki.
  2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia i odstawić.
  3. Do gorącego garnka włożyć trochę masła i zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Dodać bulion, mięso i marchew. Przykryć garnek i dusić całość przez 60-90 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

Jak zrobić bulion wołowy

Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

Amieszka
autor:
4

Dodałam sporo słodkiej czerwonej papryki. Polecam - 01 lut 2016

Allrecipes
autor:
0

@DorotaMakotaPerczyńska - Bulion ma być wołowy. Tak, jak napisano w składnikach. Najlepiej domowy, możesz go wykonać np. z tego przepisu: http://allrecipes.pl/przepis/5270/bulion-wo-owy.aspx Smacznego! - 20 lip 2016

DorotaMakotaPerczyńska
0

Jaki bulion? Jak go wykonać? Tylko nie mówcie mi, że z kostki... - 19 lip 2016

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie