Łatwy gulasz wołowy

Prosty przepis na gulasz wołowy - wymaga nieco czasu, bo wołowinę trzeba gotować przez około 1 do 1,5 godziny, a więc przygotowanie go trzeba zaplanować nieco wcześniej. Doskonale pasuje do klusek, ziemniaków albo makaronu.

FritzM

Składniki

ilość porcji: 2 

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 marchew, pokrojona w cienkie plasterki
  • 250 ml bulionu wołowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

  1. Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na niewielkie kawałki.
  2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia i odstawić.
  3. Do gorącego garnka włożyć trochę masła i zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć. Dodać bulion, mięso i marchew. Przykryć garnek i dusić całość przez 60-90 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie