Bardzo łatwa szarlotka

    Bardzo łatwa szarlotka

    5polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 11 osób

    Tę łatwiuteńką szarlotkę piecze się bardzo szybko. Jabłka są wymieszane z cynamonem są przykryte ciastem i zapieczone. Podawać z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
    • 50 g cukru wymieszanego z odrobiną cynamonu
    • Ciasto
    • 80 g masła o temperaturze pokojowej
    • 160 g cukru
    • skórka z 1 cytryny
    • 2 jajka
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 100 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 125 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Na dnie okrągłej, silikonowej tortownicy (lub blaszanej tortownicy wyłożonej folią aluminiową) ułożyć jabłka.
    2. Posypać je cukrem z cynamonem i odstawić na kilka minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    4. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto i przykryć tą mieszaniną jabłka. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut.
    5. Odstawić ciasto w blasze na 10 minut aby ostygło, a następnie odwrócić je i zdjąć blachę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis