Kaczka z nadzieniem orientalnym

    Kaczka z nadzieniem orientalnym

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepyszna pieczona kaczka, która łączy smaki kuchni indyjskiej i tajskiej. Cała kaczka, nadziewana ryżem z curry, mango, kokosem i trawą cytrynową. Jeśli po nadzianiu kaczki pozostanie Ci nadzienie, po prostu zapiecz je w osobnym naczyniu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g dzikiego ryżu
    • 1 (1,5 kg) kaczka
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 pęczek zielonej cebulki, drobno posiekanej
    • 1 małe, dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 łyżki chutney z mango
    • 3 łyżki startego kokosa
    • 1-2 łyżeczki niezbyt ostrej curry
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej, drobno posiekanej
    • 750 ml wytrawnego białego wina
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    3. Opłukać kaczkę pod zimną wodą (wewnątrz i na zewnątrz( i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć ją na zewnątrz i w środku solą i pieprzem.
    4. W patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę. Dodać sos z mango, kokos, curry, pieprz cayenne i trawę cytrynową; dusić przez 1-2 minuty. Dodać ugotowany ryż, dobrze wymieszać całość.
    5. Nadziać kaczkę nie ubijając zbytnio farszu i zaszyć otwór sznurkiem kuchennym. Nóżki i skrzydełka przywiązać do ciała.
    6. Włożyć kaczkę do brytfanki piersią ku górze i piec na najniższej półce piekarnika przez 1 godzinę i 45 minut. Od czasu do czasu nakłuwać kaczkę w różnych miejscach, aby odciekł nadmiar tłuszczu. W regularnych odstępach czasu polewać przypalone do brytfanki cząstki winem. Kiedy kaczka się upiecze, a skórka będzie chrupiąca, ułożyć ją na półmisku, przykryć folią aluminiową i odstawić, żeby "odpoczęła".
    7. Wytopiony sos wraz z resztkami z brytfanki rozmieszać z odrobiną wody i przecedzić przez sito. Zdjąć nadmiar tłuszczu łyżką. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodać trochę mąki kukurydzianej wymieszanej z zimną wodą. Zagotować, stale mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
    8. Zdjąć z kaczki sznurek kuchenny i przeciąć ją przez środek piersi, aby wyjąć nadzienie. Pokroić mięso i podawać z sosem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis