Kaczka w sosie pomarańczowym

    Kaczka w sosie pomarańczowym

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 36 osób

    Dlaczego kaczka tak świetnie smakuje z sosem pomarańczowym? Nie mam pojęcia. Tak już po prostu jest. To danie z piersi kaczki jest moim ulubionym, zwłaszcza, gdy chcę przygotować coś specjalnego dla męża.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 grube piersi kaczki wraz ze skórą
    • 3 pomarańcze
    • olej do smażenia
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 50 ml likieru Grand Marnier
    • 200 ml śmietany tortowej 48%
    • 1 łyżeczka bulionu drobiowego
    • 1 łyżka octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem - ale uważać aby nie naciąć mięsa.
    2. Jedną pomarańczę umyć pod gorącą wodą i zetrzeć 1-2 łyżki skórki, następnie obrać pomarańczę do końca i pokroić ją w plasterki. Usunąć pestki. Z pozostałych dwóch pomarańczy wycisnąć sok.
    3. W patelni rozgrzać na średnim ogniu trochę oleju i położyć w nim kaczkę - skórą do dołu. Smażyć przez około 8 minut. Odwrócić piersi na drugą stronę, polać je Grand Marnier i smażyć jeszcze przez 5 minut. Wyjąć kaczkę z patelni, oprószyć solą i pieprzem i wstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygły.
    4. Przygotować sos: wymieszać sok pomarańczowy ze śmietaną. Dodać bulion i ocet balsamiczny i gotować przez 5 minut. Dodać plasterki pomarańczy i skórkę z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem.
    5. Piersi z kaczki pokroić w plastry. Do sosu pomarańczowego dodać "wywar" ze smażenia kaczki, a następnie plastry kaczki. Podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    natallie
    autor:
    1

    Mmmm uwielbiam to danie - 01 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis