Fale Dunaju z masą budyniową

    (6)
    50 min

    Klasyczne niemieckie ciasto, które wygląda jak fale Dunaju. Łączy smaki wiśni, budyniu waniliowego i czekolady i łatwiej się je robi, niż Ci się wydaje!


    Zrobione przez 19 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 6 jajek
    • 350 g mąki pszennej
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • 3 płaskie łyżki kakao
    • 1 słoik kwaśnych wiśni, odcedzonych
    • Krem
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • mleko
    • Dekoracja
    • stopiona czekolada

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Zmiksować masło aby było puszyste; stopniowo wmieszać cukier i jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do mieszaniny.
    2. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem. Połowę ciasta wyłożyć do gotowej blachy.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Pozostałą część ciasta wymieszać z kakao i wyłożyć to ciemne ciasto na jasne ciasto w blasze. Za pomocą widelca wymieszać obie warstwy aby powstał efekt marmurku. Odcedzić wiśnie, rozłożyć je na wierzchu ciasta i docisnąć lekko dłonią.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
    6. Przygotować budyń zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyłożyć budyń na ostudzone ciasto i na koniec polać stopioną czekoladą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    2

     -  03 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (13)