Naleśniki dietetyczne

    Naleśniki dietetyczne

    12polubień
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jeśli upieczesz naleśniki w piekarniku ominiesz masło, którego normalnie trzeba by użyć do smażenia. Te naleśniki składają się w większej części z twarogu, więc mają mało kalorii. Można do nich użyć dowolnego nadzienia, na przykład dżemu owocowego.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 40 g twarogu
    • 6 łyżek gazowanej wody mineralnej
    • 1 szczypta soli
    • 1 jajko
    • 20 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Trzepaczką wymieszać twaróg z wodą, solą i jajkiem. Następnie wmieszać mąkę i odstawić ciasto na 10 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C i wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem.
    3. Zamieszać ciasto i wlać na środek blachy.
    4. Uformować ciasto w prostokąt (nie za cienki!). Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    chillenbaby
    autor:
    4

    no niestety, ale takie przekłamania? że żeby usmażyć naleśniki trzeba mieć masło? czyli o takim wynalazku jak patelnia do naleśników, czy patelnia teflonowa nie słyszałaś? przykre.. tyle prądu marnować na piekarnik - 27 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis