Anyżkowe ciasteczka bez nabiału

    Anyżkowe ciasteczka bez nabiału

    1polubienie
    8godz.22min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te ciasteczka są pełne smaku i są bardzo proste. Ciasto trzeba odstawić na noc aby wyschło, a później się je piecze. Podawać z kubkiem herbaty lub kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 125 g cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki anyżku w proszku
    • 125 g mąki pszennej
    • 1 szczypta sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +8godz. suszenie  ›  Gotowe w: 8godz.22min. 

    1. Jajka ubić z cukrem na lekką i puszystą masę.
    2. Mąkę wymieszać z anyżkiem i z sodą, a następnie stopniowo dodać to do mieszaniny z jajkami, mieszając.
    3. Dużą blachę do pieczenia obficie wysmarować tłuszczem i nakładać kopiate łyżeczki ciasta. Odstawić na noc bez przykrycia, by ciasto wyschło.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut, aż ciastka się lekko przyrumienią.
    5. Odstawić na chwilę, aby przestygły, a następnie przenieść na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis