Curry z dynią

    Curry z dynią

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To indyjskie wegetariańskie curry jest bardzo proste i łatwo je przygotować. To świetny sposób na zużycie wszelkiej dyni pozostałej po Halloween. Podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg świeżej dyni
    • 1 cebula
    • 4-5 pomidorów z puszki, wraz z sosem
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1/2 łyżeczki asafetydy
    • 1 mała suszona papryczka chilli, usunąć nasiona
    • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
    • 1 łyżeczka łuskanej czarnej soczewicy w połówkach
    • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka średnio-ostrej curry
    • 1-2 łyżeczki niesłodzonych wiórków kokosowych
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Dynię obrać i wydrapać nasiona. Pokroić miąższ na nieduże kostki. Drobno posiekać cebulę i pomidory.
    2. W dużej patelni mocno rozgrzać olej. Dodać asafetydę i chilli i podsmażyć, ale nie dopuścić aby się przypiekły. Dodać gorczycę i soczewicę i smażyć, aż ziarna gorczycy zaczną pękać.
    3. Zmniejszyć ogień na średni. Podsmażać cebulę przez 4-5 minut, aż zacznie się rumienić, dodać pomidory i wymieszać. Wmieszać kurkumę i curry (najpierw tylko trochę, popróbować i w razie potrzeby dodać więcej). Wyjąć papryczkę chilli i wyrzucić ją.
    4. Dodać dynię i dobrze wymieszać całość. Dodać trochę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, aż dynia da się łatwo nakłuć nożem. Podczas duszenia mieszać potrawę od czasu do czasu i w razie potrzeby dolać trochę wody. Curry nie powinno być zbyt suche, ale też nie może przypominać zupy. Na koniec duszenia dodać kokos i doprawić solą i pieprzem.

    Składniki:

    specyficzne indyjskie przyprawy i czarną soczewicę można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis